Accept af stress – hvordan kommer jeg videre?

Accept

Hej Stine,

Jeg har nu været sygemeldt i et år med stress og depression, og har mistet mit arbejde i forbindelse med min sygemelding.

Når jeg kigger på årsagerne til at jeg er gået ned med stress, og f.eks. skriver min historie ned om hvad der er sket i mit voksne liv, så synes jeg det giver meget god mening, at jeg er gået ned, og kan godt – kortvarigt – acceptere det.

Men når jeg så tænker efter, så kommer der tanker som f.eks.: ”Var det bare det?!! Det er da slet ikke nok”.

Jeg kæmper med at acceptere min situation. Jeg tænker også meget over om andre synes det jeg har været igennem er tilstrækkeligt til at være sygemeldt? Altså hvad andre tænker om min situation, og om de mon synes jeg er en social taber.

Hvordan kommer jeg videre? Hvordan bliver jeg bedre til at holde fast i accepten af at der er en god grund til at jeg er sygemeldt.

Lige nu er jeg i praktik 16 timer om ugen. Men betyder det, at jeg er mærket for livet, og kan jeg komme i arbejde igen?

Venlig hilsen Ulla

 

Kære Ulla,

Mange tak dine spørgsmål i brevkassen. Jeg får ofte lignende spørgsmål fra stressklienter, så der vil uden tvivl være andre mennesker, der kan nikke genkendende til det du beskriver omkring din situation. Så du er – selv om det måske er en lille trøst – på ingen måde alene om at have det på denne måde.

Accept af stress og livskriser

De svære ting vi som mennesker kommer ud for i livet, giver ikke altid mening. Tværtimod, kan det føles dybt meningsløst og forkert. Det er fuldstændig menneskeligt og okay at have det på den måde, når en eller flere hændelser rammer. Mange bliver kastet ud i en større livskrise, og nogengange også en depression på grund af det.

Det er min erfaring, at det er vigtigt at lære hvordan du giver plads til ALLE svære følelser som f.eks. vrede, afmagt og sorg. Ligesom det er vigtigt at arbejde med at forløse dem. Det at sætte ord på følelserne, BÅDE ved at skrive dem ned. (Du får en øvelse til det lidt længere nede i mit svar). OG især ved at sætte ord på følelserne overfor et menneske, der er tilstede og som lytter helhjertet, er med til at fortynde følelserne så de fylder mindre.

Uforløste og undertrykte følelser er som indre energi-sugere. Du bruger – ubevidst – en hel masse energi på at holde dem nede, gøre dem forkerte og undgå dem. Energi som du ellers kunne bruge på at finde nye veje i livet, og få det bedste ud af dit liv fremadrettet.


Accept


Selv om jeg i dag hjælper mange mennesker igennem livskriser og svære oplevelser. Så taler jeg OGSÅ ud fra min egen erfaring når jeg skriver om accept. Det tog mig selv rigtig mange år at lære at acceptere, give plads til og forløse svære følelser. Især i slutningen af mine 20’ere og ind til et godt stykke på den anden side af 30 år, føltes mit liv som en tåge. Jeg kunne ikke se nogen positiv vej for mig selv. Jeg vidste ikke hvad jeg ville rent arbejdsmæssigt, og søgte i øst og vest. Og jeg følte mig utrolig ensom og alene følelsesmæssigt og relationelt.

Jeg ved der er en vej igennem tågen. Og at arbejde med accept er et godt sted at starte.


Hvorfor er accept så vigtigt?

Accept er ikke bare noget du gør én gang for alle. Det er en proces, hvor du langsomt – skridt for skridt – arbejder hen imod at finde mere og mere fred med at være dér, hvor du er.

Hvor forkert, fastlåst, uretfærdigt og svært det end føles lige nu.

Min tidligere underviser Debbie Ford, sagde igen og igen:

“What you resist, persists”.

Altså dét du har modstand på, insisterer på at være der.

Og der var en god grund til at hun sagde det ofte. For som mennesker har vi en indbygget mekanisme i os, der gerne vil undgå følelsesmæssig smerte.

Selv om vi kan forsøge at dække det til, fornægte det og gå uden om dét, der føles svært. Så får det det ikke til at forsvinde.

Du kan fornægte noget, der føles svært på mange måder.

Med mad, kaffe, alkohol, cigaretter, sport, arbejde…

Og fornægtelse er også at have tanker à la:

Det er jo ikke så slemt som det virker til.

Nu må jeg lige tage mig sammen!

Der er mange der har det meget værre end mig, så nu må jeg lige fokusere på alt det jeg kan være taknemmelig for.


Hvordan arbejder du helt konkret med at finde accept af f.eks. stress?

Accept handler i mindre grad om, HVAD du konkret har oplevet.

Accept handler om at være ærlig med dig selv om, HVORDAN dét du har oplevet føltes for dig og hvad det har gjort ved dig følelsesmæssigt at opleve det. Og HVAD du har fået det til at betyde om dig selv, om andre og om livet.

En øvelse du kan lave for at arbejde med accept, er at tage et stykke papir, og lægge det på den lange side, og tegne to lodrette streger på papiret, så du får tre lige store felter du kan skrive i.

Accept


1) I det første felt ude til venstre side, skriver du de oplevelser ned som du har svært ved at acceptere. F.eks. “Jeg har mistet mit arbejde”.

Dette felt beskriver alt det, der ikke kan gøres om eller ændres.


2) I feltet ved siden af skriver du hvad hændelsen gjorde/gør ved dig. F.eks. “Det gør mig vred og ked af det. Det gør mig modløs. Jeg skammer mig over det.”

Dette felt beskriver dine følelser. Dine følelser er ægte. Det var sådan det føltes og du føler når du tænker på det, der er sket.

At undertrykke dine følelser, og måske gøre dig selv forkert for at have dem, får dem ikke til at forsvinde. Mange har f.eks. prøvet at græde og forsøge at bide det i sig på samme tid. Det er helt modsatrettet og kræver en stor anstrengelse at “sluge følelsen”. Omvendt, hvis du giver følelsen lov til at være der, vil den ofte (afhængig af situationen og hvad det handler om) slippe og stilne af forholdsvis hurtigt igen.

Jo mere du arbejder med at give de svære følelser plads, ved at anerkende dem, og være ærlig over for dig selv om at du har dem og efterhånden lærer at give dem et sundt udtryk. Jo mere vil de gradvist fortyndes og fylde mindre og mindre.

En anden fordel ved at du øver dig på at anerkende dine følelser og stå ved dem, er at du flytter fokus væk fra hvad andre tænker om dig. Andre mennesker kan have vidt forskellige holdninger til din situation.

Men KUN du ved, hvordan det har føltes for lige præcis dig. Og jo mere du står ved det over for dig selv, jo bedre.


3) I det sidste felt skriver du, hvad du har fået hændelsen (i dette tilfælde fyringen) til at betyde om dig, om andre mennesker og om livet. F.eks. “Jeg er en social taber. Jeg er alene. Jeg får aldrig et arbejde igen. Jeg er fortabt. Livet er imod mig.”

Dette felt beskriver de negative betydninger, overbevisninger og konklusioner du har lavet på grund af det, du har oplevet i livet.

Alt dette er ikke sandt!

Det er tankemønstre du højst sandsynligt har gentaget i dit sind igen og igen, så meget at de føles virkelige i dag. Men de er altså på ingen måde sande. Og den allerbedste nyhed er at de kan laves om! Ikke fra den ene dag til den anden nødvendigvis. Men det kan lade sig gøre.


Er jeg mærket for livet? Og kan jeg komme i arbejde igen?

… spørger du.

Jeg kan sige så meget, at hvis du arbejder med accept som jeg har beskrevet det i denne artikel – og det kan meget vel være en længere proces – så vil du gradvist opleve at få det bedre følelsesmæssigt og mentalt. Herfra vil du givet vis kunne kigge mere lyst på fremtiden. Og dels vil du sikkert kunne se nogle muligheder du ikke hidtil har set eller troet på var en vej for dig.

Jeg vil derfor opfordre dig til at have dit fokus på de ting jeg har beskrevet her i artiklen omkring accept, og så vente med at tage store beslutninger omkring dit arbejdsliv, før du har fået det bedre.

Andet du kan gøre for at arbejde med accept af stress:

For at hjælpe accepten yderligere på vej, vil jeg foreslå dig at:

✿ Bede om og opsøge hjælp. De ting jeg har beskrevet i øvelsen ovenfor er bestemt ikke nemt og oftest noget jeg anbefaler at man får professionel hjælp til.

✿ Undgå at være alene med det. De fleste deltagere i mit online kursus Sygemeldt med stress, kom videre melder tilbage, at noget af det mest helende de har oplevet ved at deltage, faktisk er at de oplever ikke at være alene med deres følelser og tanker. Og at der er mange andre, der oplever noget der ligner deres egen situation. Der er desværre stadig meget tabu og skam omkring det at være sygemeldt.

Bedste hilsner fra Stine


Stressrådgiver

Har du tidligere været ramt af stress?

Eller er du sygemeldt med stress i øjeblikket? Du er velkommen til at dele dine erfaringer, kommentarer, eller gode råd i kommentarfeltet.


Kommentarer

 • Hej Stine, jeg er stadig berørt af stress, som jeg blev syg af midt i december 2015 og har nu valgt at gå på efterløn, da jeg var heldig at have denne mulighed i baghånden, da jeg ikke kunne se mig på arbejdsmarkedet indtil videre.
  3 ting som jeg forsøger at gøre er: Jeg kalder det EGEN-TID!
  Gå en times tid hver 2. dag i rolige omgivelser og alene – eller hver dag.
  Den næste dag lytter jeg liggende til guidet meditativ musik (findes gratis på YouTube). Sørg for at finde den musik og stemme, som du kan holde ud at høre på i den halve eller hele time – alt efter DIT behov.
  Læse og slappe af hver dag med rigtig god samvittighed og accept – også af hvad du skriver!
  Sørg for ikke at have for mange gøremål indtil du føler rigtig godt overskud ellers går du i underskud af energi ….
  Synes det hjælper for mig, men jeg har dog selv problemer med at holde gøremål i ave!
  Hilsen May-Britt

  • Hej May-Britt
   Mange tak for din kommentar. Det er dejligt at høre, at du har fundet nogle gode stress-reducerende tiltag, der virker for dig 🙂 Rigtig god bedring videre frem. Bedste hilsner Stine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få råd, tips og viden om at blive fri af stress - i din indbakke

Gør som mere end 3.000 andre. Skriv dig op og få øjeblikkelig hjælp til at blive fri af langvarig stress.