Min plan er at starte nyt arbejde

Jobstart og stressMin plan er at starte nyt arbejde den 1/4, men jeg er blevet i tvivl om, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre, som jeg har det i øjeblikket? 

Hej Stine

Jeg har i juni 2014 færdiggjort min uddannelse som sygeplejerske i en alder af 42 år. Den 1/8 startede jeg som sygeplejerske på en intensiv afd. og har pr. 1. marts sygemeldt mig pga. stress. Mit vikariat ophører pr. 1/4.

Jeg har alle de gængse tegn på stress, både fysiske og psykiske symptomer, og nogle dage er bedre end andre.

Når jeg tænker tilbage, har jeg været presset både arbejdsmæssigt og personligt, de sidste 3-4 år. Nu er det som om mit hoved har givet op. Jeg kan ikke koncentrere mig, er meget kort-luntet og meget grådlabil. Mit selvværd er pt. = 0.

Pt. er planen at starte nyt arbejde pr. 1/4, men jeg er blevet i tvivl om, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre, som jeg har det i øjeblikket. Jeg er i øvrigt meget lyd-overfølsom og nærtagende, og ved snart hverken ind eller ud. De mindste gøremål i dagligdagen, kan synes uoverskuelige. Mit mantra er pt. “det kan jeg ikke overskue”.

Hvad er dit bedste råd til mig i min situation?

Håber meget at høre fra dig.

De bedste hilsner fra
Mette

_______________________________________________________________

 

Kære Mette,

Først og fremmest mange tak for dit spørgsmål. Jeg vil virkelig anerkende dig for at du tager dine stress symptomer alvorligt, og jeg vil forsøge at rådgive og svare dig bedst muligt, selv om jeg ikke kender din situation til bunds.

Jeg tænker det er et godt udgangspunkt at skrive lidt om hvordan stress udvikler sig og hvilke stress-symptomer man kan få alt afhængig af, hvor stresset man er.

Stress udvikler sig over tid, og generelt set, kan man dele stress op i 4 faser:

Grøn stressfase: I denne fase er du i balance og har IKKE stress. Her møder du den helt normale og akutte stress der kommer f.eks. i forbindelse med en eksamen, en vigtig samtale eller en presset situation på jobbet. Denne form for stress er sund, og forsvinder igen når situationen er overstået. Vi er bygget til at klare akutte stress situationer og vil typisk opleve stress-symptomer i form af hjertebanken, fugtige hænder, tørhed i halsen og sommerfugle i maven/nervøsitet. Man kan også opleve disse stress-symptomer i de andre stressfaser.

Gul stressfase: Her er man moderat stresset. Det opstå typisk i perioder med spidsbelastninger, når der sker arbejdsmæssige eller private forandringer. Hvor længe du kan holde til at være overbelastet er individuelt, men før eller siden vil stress symptomerne forværres hvis ikke du får taget hånd om stressen. I denne fase oplever mange følgende stress-symptomer: Forringet søvnkvalitet, hovedpine, træthed, kortere lunte, manglende overskud og overblik.

Rød stressfase: Her er der tale om alvorlig og mere langvarig stress. Du vil typisk være ramt på din evne til at koncentrere dig, fokusere, læse og huske ting. De fleste har manglende overblik og oplever tankemylder. De fleste skærer ned på deres sociale aftaler, da det kan være svært at ”rumme” og forholde sig til andre mennesker. Og det at være grådlabil eller aggressiv er også gængse symptomer. Ud over dette har de fleste fysiske symptomer, der varierer fra person til person, hvor f.eks. øget lyd- & lysfølsomhed, svimmelhed, uro i kroppen, udmattethed og hoved/mavepine ofte forekommer.

Sort stressfase: Her er der tale om et stresskollaps hvor man bryder sammen, og må forvente en længere sygemelding for at komme sig.

Jeg tænker at din tvivl om det overhovedet kan lade sig gøre at starte på et nyt arbejde den 1/4, virkelig er værd at lytte til. Jeg vil foreslå, at du taler med din læge for at høre hans/hendes vurdering af dine symptomer, samt evt. tale om muligheden for at blive sygemeldt i en periode.

Det bedste du kan gøre lige nu er at arbejde med at få at reduceret dine stress-symptomer. Og det, der som udgangspunkt skal til er RO. Når din krop og hjerne er overbelastet som det lyder til ud fra de stress symptomer du beskriver, er det gavnligt, i en periode, at gå uden om situationer der presser dig og giver dig (for mange) nye indtryk du skal tage stilling til, hvilket vil være uundgåeligt hvis du starter på et nyt arbejde til april.

Mange stressramte jeg møder i min praksis oplever, at det første, og ofte sværeste skridt, er at erkende hvor alvorligt man egentlig har det, og at det kan være nødvendigt at sygemelde sig i en periode.

Rigtig mange er vant til at løse deres problemer i livet med at tage sig sammen og gøre en ekstra indsats, hvilket kan være nødvendigt og godt i en periode. Men når det kommer til stress, virker det modsat. Her ligger bedringen, først og fremmest i at få ro. Og det sker bedst hvis man bliver fredet i noget tid. Mange har også glæde af at få støtte af en psykolog eller stressrådgiver, der kan rådgive om, hvordan du reducerer stresshormonerne i kroppen og håndterer at være sygemeldt med stress, så du, over tid, igen kan begynde at orientere dig mod et nyt arbejde.

Jeg håber mit svar er brugbart, og du er altid velkommen til at skrive i kommentarfeltet, hvis der er noget du ønsker at få uddybet.

 
StresscoachPas rigtig godt på dig selv,

Bedste hilsner fra Stine Lundgaard

 

 

 

Har du tidligere været ramt af stress? Eller er du sygemeldt med stress i øjeblikket? Hvis du har lyst til at dele dine erfaringer, kommentarer, eller gode råd er du meget velkommen til at skrive i kommentarfeltet.

Dette indlæg blev udgivet i Brevkasse. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>