Hvordan kan jeg slappe mere af?

Jeg tror jeg er ved at blive stresset igen. Hvad kan jeg gøre for at slappe mere af?

Kære Stine,

For omkring to måneder siden begyndte jeg at arbejde som sygeplejerske igen. Jeg gik, for snart to år siden, ned med stress som sygeplejerske og mente bestemt, at jeg aldrig skulle være sygeplejerske igen.

Men så kom dette spændende projekt, der omhandlede at nedbringe tvangen på en psykiatrisk afdeling.

Afdelingen har nu fundet ud af, at de ikke har penge til projektet alligevel og det påvirker mig. Jeg kan også mærke, at det er overvældende at arbejde som sygeplejerske igen. Jeg har en del uro og spændinger i kroppen, når jeg har fri, og især inden jeg skal på arbejde – ikke så meget når jeg er der.

Jeg kan mærke, at jeg lægger et lidt stort pres på mig selv i forhold til fagligheden. Her i fredags, hvor jeg havde fri, fik jeg så megen uro, at jeg troede, at jeg fik et hjerteanfald og blev indlagt med ambulance. Det viste sig “blot” at være et angstanfald og et lidt forhøjet blodtryk.

Så nu er jeg lidt bange for, at stressen har meldt sig for alvor igen.

Hvad kan jeg gøre for at slappe mere af?

Kh sygeplejersken

___________________________________________________________________

 

Kære sygeplejerske,

Tak for dit spørgsmål til brevkassen. Som du kan læse af det seneste indlæg i brevkassen, så er du ikke den eneste sygeplejeske, der oplever stress på grund af sit arbejde. Generelt, kan man sige, at fag der involverer andre mennesker, som f.eks. sygeplejefaget, kan stille store krav til ens egen grad af menneskeligt overskud og at man er god til ”at passe på sig selv” og ikke at bruge flere ressourcer og kræfter end man reelt har.

Fællesskab hjælper mod stressDet kan være en rigtig svær opgave, hvis man f.eks. samtidig arbejder under nogle pressede arbejdsvilkår, hvis der er underbemanding, hvis man hele tiden bliver afbrudt, hvis der sker nogle arbejdsmæssige forandringer man ikke selv har indflydelse på eller hvis man ikke oplever at have tilstrækkeligt med kompetencer til at løse sine arbejdsopgaver.

Det er rigtig godt, at du tager dine stress symptomer alvorligt – og det er i min verden, ret alvorligt når du får et sammenbrud mens du er på arbejde. Jeg vil både foreslå at du læser det seneste indlæg her i brevkassen for at blive klogere på, hvor stresset du egentlig er på nuværende tidspunkt. Og hvis du ikke allerede har gjort det, vil jeg ligeledes foreslå at du taler med din praktiserende læge om dine stress symptomer for at høre hans/hendes vurdering. Læs med her.

Samtidig vil jeg foreslå at du går i dialog med din leder (hvis du ikke allerede er det) om hvordan du egentlig har det når du har fri, inden du skal på arbejde og ISÆR hvordan du har det når du er på arbejde. Selv om du skriver at du først mærker dine stress symptomer når du har fri, så lyder det til, at årsagen til dine symptomer skal findes NÅR du er på arbejde.

Du er jo stadig en ret ny medarbejder på arbejdspladsen, og samtidig har du i de to måneder du har været der, udviklet en del stress-symptomer. Spørgsmålet er hvad der er årsagen til det?

Årsagen til at et menneske udvikler stress er som regel en kompleks størrelse, der ofte både handler om nogle ydre faktorer (f.eks. arbejdsvilkår, forandringer på jobbet eller privat) og nogle indre faktorer (f.eks. dine egne forventninger til dig selv, dine tanker og følelser, din evne til at sige fra m.m.).

Du skriver at du lægger et pres på dig selv fagligt. Og du spørger, hvad du kan gøre for at slappe mere af. Jeg tænker, at det er vigtigt at du og din leder får talt om hvilke forventninger han/hun har til din arbejdsindsats? Ved du f.eks. hvornår du har gjort dit arbejde godt nok? Og ved du hvilke opgaver, der er vigtigst at nå, og hvilke, der kan nedprioriteres, hvis ikke du kan nå dem alle? Og er det muligt, i en periode, at der tages ekstra hensyn til dig i lyset af hvordan du har det i øjeblikket?

Desuden kan du tænke over, hvad du brug for, for at kunne slappe mere af mens du er på arbejdet? Er det muligt at tage (flere) pauser hvor du går udenfor og slipper arbejdet for en kort stund? Og hvad plejer at få dig til at slappe af, når du har fri? Er det f.eks. en gå-tur i naturen, yoga, eller en bestemt vejrtrækningsøvelse?

Og endelig, tænker jeg at det er vigtigt at du overvejer, hvad det er der motiverer dig arbejdsmæssigt i dit nuværende job? Du skriver, at du ikke havde troet at du ville arbejde som sygeplejerske igen, og at det påvirker dig, at det projekt, (som var det, der i sin tid motiverede dig til at søge jobbet), ikke bliver til noget alligevel. Jeg kan derfor ikke lade være med at tænke på, hvilken betydning det har for dig og for at du mærker stress?

 

Stresscoach Stine Lundgaard

Rigtig meget held & lykke videre frem ❤

Bedste hilsner Stine Lundgaard

 

 

 

Har du tidligere været ramt af stress? Eller er du sygemeldt med stress i øjeblikket? Hvis du har lyst til at dele dine erfaringer, kommentarer, eller gode råd er du meget velkommen til at skrive i kommentarfeltet.

Dette indlæg blev udgivet i Brevkasse. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>